Vissen in de Ourthe

Op ongeveer 500 meter van het park Sunclass Durbuy stroomt de Ourthe. Er mag in gevist worden, maar niet het hele jaar door. Van de derde zaterdag van maart tot de vrijdag voor de eerste zaterdag van juni** mag gevist worden op bronforel met een of twee hengels vanaf de vaste wal. Van juni tot eind september mag ook op andere vissoorten worden gevist. In deze periode mag ook in de rivier worden gewaad voor vliegvissen. Er zit hoofdzakelijk forel in de Ourthe maar ook redelijk wat voorn. Verder komen er nog ca 10 andere vissoorten voor, maar aangezien het om een snelstromende regenrivier gaat zal er weinig karper inzitten. De wettelijke minimum maat om forel mee te nemen is 24 cm van kop tot staart, en het maximum is 5 per dag
 
U moet wel in het bezit zijn van een visvergunning. Deze kan tevoren worden besteld via internet (zie hieronder) of worden gehaald op het postkantoor van Barvaux/gemeente Durbuy op de Route de Marche (zaterdagmiddag en zondag gesloten).

 

Volgende personen hoeven niet in het bezit te zijn van een visvergunning:

 

Vissen is toegestaan vanaf een halfuur voor zonsopgang tot een halfuur na zonsondergang.

 

Visseizoen voor forel geopend
Vanaf half maart tot 30 september is het Waalse vangstseizoen voor forel geopend. De inheemse, bruine forel komt hier in het wild voor, maar wordt voor vissers ook uitgezet. De regenboogforel wordt hier alleen gekweekt en in de natuur vrijgelaten. Hengelaars moeten forellen korter dan 22 cm. teruggooien in niet-bevaarbare wateren (24 cm. in wel bevaarbare wateren). Vissers mogen per dag niet meer dan 5 vissen bovenhalen in niet-bevaarbare waterwegen. Overal is een visvergunning nodig.

 

Visvergunning verplicht

Deze kan worden besteld via internet en in het Nederlands. Voor snoeken, rivierbaarzen en snoekbaarzen opent het seizoen op 1 juni. Als u bij het bestellen van de Waalse visvergunning (visverlof) het betreffende jaar aanvinkt, krijgt u vervolgens de keuze om visvergunning A of B te kiezen.

 

Er bestaan twee soorten visvergunningen:

 

De prijs van de visverloven is niet meer gewijzigd sinds 1989!

 

Leer Vliegvissen – Riveo.

Regelmatig in het seizoen organiseert het Centre d’interprétation de la rivière in Hotton op ca. 8 km van Durbuy (www.riveo.be) workshops om te leren vliegvissen. Voor materiaal wordt gezorgd. Heeft u interesse, laat het ons weten en we kijken voor u wat mogelijk is. Ook voor gezinnen is een visclinic en/of natuurtochten met gids mogelijk. Dit informatiecentrum over de rivier de Ourthe is overigens alleszins de moeite waard om een bezoekje te brengen. Ook voor de kinderen zijn er meestal leuke en leerzame tentoonstellingen. In de tuin zijn grote zoetwateraquaria en er is een hele mooie midgetgolfbaan. Neemt u eens een kijkje op hun site www.riveo.be  Elke eerste zondag van de maand is de entree van Riveo voor de halve prijs.

 

Vissen in visvijvers

Een alternatief is om te vissen (met vaste hengels) in een speciale afgesloten particuliere visvijver, ook meestal op forel. Ook die zijn er verschillende in de omgeving; bijvoorbeeld in Blier (Erezee) op de camping Le Val d’ Aisne of langs de N63 bij de afslag Val St. Lambert (richting Seraing). Ook bij de brouwerij van Lachouffe ligt een visvijver.

 

www.ardennen-bungalow.nl

 

Prijzen onder voorbehoud van wijzigingen door de betreffende instanties.