Café Liégeois

 

Maak een halve liter sterke koffie en voeg 300 gram suiker toe. Laten afkoelen en mengen met ¾ liter room. Af en toe een beetje kloppen zodat het mengsel er romig blijft uitzien. Opdienen in hoge glazen met bovenop een dot slagroom.

rubriek

                 de trekpleister

 

 

 

 

 

DWALEN DOOR LUIK

Historische stad in een bocht van de Maas

 

Door Egidia Paap – http://www.ardennen-bungalow.nl

 

In het lentenummer stond De Trekpleister in het teken van Luik en zijn beroemdste burger, Georges Simenon. Maar niet alleen vanwege Simenon is Luik de moeite van een bezoek waard. Het is de grootste Waalse stad en door zijn verleden als zetel van het gelijknamige prinsbisdom (van 980 tot 1795) heeft Luik ons heel wat te bieden, vooral op kunstgebied. De diverse musea, vaak gehuisvest in mooie oude herenhuizen, zijn dan ook een belangrijke troef van de stad, evenals de vele kerken. En we vinden er niet alleen oude architectuur, maar ook moderne gebouwen. In deze aflevering over Luik besteed ik achtereenvolgens aandacht aan de historische kern (met de  Place du Marché, Place Saint-Lambert, de Rue En Féronstrée en Hors Chateau), diverse musea en enkele kerken. En als laatste kijk ik graag met u naar de moderne architectuur van de bekende Belgische architect Charles Vandenhove.

 

Beginnen we op het oude plein, de Place du Marché met het stadhuis en het Perron. Eeuwenlang vormde dit plein het centrum van de stad. Op dit plein hebben de voornaamste gebeurtenissen van de Luikse geschiedenis plaatsgevonden. In het midden staat het Perron. Dit heeft niets te maken met de spoorwegen, zoals je in eerste instantie zou kunnen denken. Het woordje ‘perron’ heeft ook de betekenis: voetstuk van een zuil. En men bedoelt er in Luik het hele monument mee. Dit monument in het midden van de Place du Marché heeft alles te maken met vrijheden van de Luikse bevolking in vroegere eeuwen. Een van de belangrijke mannen van de Franse Revolutie, Mirabeau, schijnt tegen de Luikenaren gezegd te hebben: “In Frankrijk maken wij een revolutie om de helft van de rechten te krijgen die jullie al gedurende eeuwen hebben.”

                                                                                                

Vanouds staat op het Place du Marché het stadhuis. Men noemt het ook wel La Violette naar het vroegere herenhuis waar in de 13e eeuw de stadsmagistraten bijeen kwamen.  Twee keer verwoest, werd in 1714 begonnen met de bouw van het huidige classicistische stadhuis..Als u het gebouw binnenloopt, het is een openbaar gebouw, komt u in een zeer mooie lage hal met zwart marmeren zuilen en prachtig gebeeldhouwde trappen. De woningen rondom dit plein uit de 17e eeuw zijn kenmerkend voor de Luikse, burgerlijke bouwkunst.

 

Vanaf het plein kunnen we naar het prinsbisschoppelijk paleis op de Place Saint-Lambert. Het paleis is het grootste niet-kerkelijke gebouw in gotische stijl ter wereld. Het paleis werd diverse keren verbouwd en aangepast. Bisschop Everhard liet er in de zestiende eeuw o.a. kenmerken van de Loire kastelen aan toevoegen. In de achttiende eeuw kreeg het paleis zijn huidige classicistische voorgevel. Aan de achterzijde van het paleis zien we nog echte gotiek. Victor Hugo zei ervan: "Nergens heb ik een vreemder, somberder en prachtiger bouwkundig gewrocht gezien". Er zijn twee binnenpleinen: het eerste, dat vroeger tevens dienst deed als marktplein, wordt omringd door galerijen die beroemd zijn om hun zestig verschillende zuilen. Het tweede plein heeft nog iets religieus behouden en doet denken aan een rustig kloostertje; het is niet toegankelijk voor het publiek.

 

Musea

Als we teruggaan naar de Place du Marché en de andere kant uit lopen, dan komen we in de Rue En Féronstrée. Deze naam verwijst naar de férons, de ijzersmeden van vroeger. Deze straat was tevens het begin van de weg naar Maastricht. Op nummer 92 is het Office du Tourisme gevestigd.

 

Musée d’Ansembourg

Op nummer 114 Rue En Féronstrée

 

Hier vinden we het museum in het voormalige herenhuis ‘Hotel d’Ansembourg. Zowel de buitenkant als het interieur is geheel 18e eeuws. Het is een museum zonder vitrines. Rondwandelend proeft u er de manier van leven van de welgestelden in de laatste eeuw van het prins bisdom.

 

Musée de l'Art Wallon.(Waalse Kunst)

Op nummer 86 Rue En Féronstrée


Dit museum biedt een algemeen overzicht van kunstwerken uit de zuidelijke provincies van België. van de 16e tot de 20e eeuw. Ze zijn chronologisch gerangschikt, waardoor ze een overzichtelijk en leerzaam geheel vormen.

 

Hieronder de musea die alle aan de quai de Maestricht liggen. In 2003 zijn een groot aantal gebouwen gerenoveerd.

 

Musée d'Armes (Wapenmuseum)
quai de Maestricht, 8

 

Herenhuis in Lodewijk XVI-stijl. Voormalige zetel van de prefectuur van het "departement Ourthe" onder het Franse Regime. Later kwam de wapenfabrikant Lemille er te wonen die het huis met een grote colletie wapens naliet aan de stad Luik die er in 1885 een wapenmuseum van maakte. De verscheidenheid en de uitstekende staat van de verzameling wekken terecht de bewondering van de vakman op. De afdeling vuurwapens is één van de rijkste ter wereld.

 

Musée Curtius (Curtiusmuseum)
quai de Maestricht, 13

 

Met haar wachttoren is deze imposante woning één van de meest kenmerkende voorbeelden van de late gotiek. Het Curtiushuis is een indrukwekkend woonhuis in Maaslandse Renaissancestijl en bevat een opmerkelijke verzameling archeologische vondsten, sierstukken en Maaslandse kunstwerken. Daaronder wereldberoemde meesterwerken zoals de Heilige Maagd van Dom Rupert en het Evangeliarum van Notger.

 

Musée du Verre (Glasmuseum)
quai de Maestricht, 13

 

Het glasmuseum zit niet voor niets in Luik, want het vervaardigen van kristal is al vanaf 1826 een van de beroemdste Luikse industrieën. In 1826 begonnen twee Fransen een glasblazerij, die ook nu nog bestaat. Het museum geeft een beeld van de geschiedenis van het glas vanaf zijn ontstaan tot heden. Het museum heeft meer dan 9.000 stukken zowel uit oosterse als westerse landen. Het is de meest volledige collectie van België.

 

 

 

Begijnhof

En er zijn nog veel meer musea, maar we nemen u ook mee naar het voormalige Begijnhof van de Heilige Geest aan de Impasse des Ursulines, 14. Het begijnhof maakt deel uit van een geheel van 17e eeuwse gebouwen die bij de sloopwerkzaamheden in Luik gespaard zijn gebleven.

 

 

 

 

Het heuvelpad

Wie de minder bekende plekjes van Luik wil ontdekken, moet beslist het heuvelpad volgen. Het is te bereiken via een poortje in de hoge muur aan de linkerkant van de Impasse des Ursulines, even verder dan het Begijnhof. Na een wandeling door een groot en tegen de helling aangelegen park tot aan de rue du Péry, kan men genieten van een prachtig uitzicht over het levendige hart van de stad en de oude biezentoren bewonderen.

 

tour des Vieux Joncs

 

 

 

 

 

 

 

Hors-Château (buiten het kasteel)

Een typische buurt in het oude Luik die aan het begin van de 11e eeuw werd aangelegd buiten de versterkte stadswal en het kasteel van de eerste prinsbisschop. Schilderachtige steegjes verlenen Hors Château haar charme. Vlakbij ligt de Montagne de Bueren, een schier eindeloze trap van zo’n 400 treden die naar de citadel leidt. Op dit terrein op de plaats van het vroegere militaire gebouw staat nu een van de grootste ziekenhuizen van Luik, het Hôpital de la Citadelle. Vanaf de trappen en de Citadel heeft u weer een schitterend uitzicht over de stad en de Maas met al haar bruggen.

 

 

 

 

 

 

Als we weer of nog onderaan deze trap staan, stel ik voor om ook nog een bezoekje te brengen aan het architectuurmuseum. We komen er door onderaan de trap linksaf te slaan. Na dit bezoek blijven we nog even bij de oude architectuur van Luik en bekijken enkele kerken.

 

 

Kerken

Er staan nogal wat religieuze gebouwen in deze stad. Niet voor niets werd Luik ook wel ‘de stad met de honderd torens’ genoemd. De meeste kerken zijn bijzonder oud en werden vaak al voor het jaar 1000 gesticht. We noemen er twee.

 

De kathedraal Saint-Paul

Deze voormalige collegiale kerk is gesticht in de 10e eeuw, herbouwd van de 13e tot de 15e eeuw en gerestaureerd in het midden van de 19e eeuw. De Saint-Paul is hoofdzakelijk gotisch met een Romaans voorportaal en een 14de-eeuwse toren. De Saint-Paul werd in het jaar 1801 tot kathedraal verheven. In de Saint-Paul werd de kerkschat ondergebracht van de vroegere kathedraal, de Saint-Lambert die tijdens de Franse Revolutie verwoest werd. De “schat” bevat onder andere twee beroemde gouden reliekhouders: een geschonken door Karel de Stoute en een reliekhouder in de vorm van een buste van St. Lambertus.

 

De kerk Saint-Barthélemy

Deze kerk, gesticht tussen 1010 en 1015 is oorspronkelijk gebouwd als versterking. Deze in kolenzandsteen opgetrokken kerk is de enige bijna compleet Romaanse kerk van Luik. De kerk werd tussen de 11e eeuw (koor) en de laatste jaren van de 12e eeuw (stoere westkant) opgetrokken. In de 18e eeuw is de kerk vergroot en het interieur gewijzigd. Het portaal is in neoklassieke stijl. De tweelingtorens werden in 1876 naar Rijnlands model gerestaureerd. Het interieur werd in de 18e eeuw gewijzigd. De Romaanse voorhal wordt momenteel vernieuwd. De Sint Bartholomeuskerk bevat een kunsthistorische schat van betekenis: de doopvont uit begin 12e eeuw die wordt toegeschreven aan de edelsmid Renier van Hoei. Dit bijzondere stuk wordt terecht beschouwd als één van de zeven wonderen van België.

 

Zondagsmarkt La Batte

Als u op zondag een bezoek brengt aan Luik, dan treft u er de de bekende markt La Batte, die van ’s morgens acht tot ’s middags twee uur op de kades van de Maas wordt gehouden. Ook de omliggende straten worden erbij betrokken. Je proeft er elke zondag het bruisende leven van deze stad, de typische sfeer van de kroegjes langs de kaai en je kunt er zo ongeveer alles kopen: antiquiteiten, rariteiten, boeken en platen, vlees, gevogelte, vis, kaas, wijn, vruchten, groenten, fantasiejuwelen, prullaria, mutsen en kousen, kleding, planten, vogels en exotische vissen, geiten, huishoudartikelen en de laatste ontdekkingen van de kleine uitvinders.

 

Moderne architectuur

Er valt nog veel meer over Luik te vertellen. Maar ik wil in ieder geval nog aandacht besteden aan Charles Vandenhove, een moderne, heel bekende Belgische architect met internationale faam. Hij heeft in Luik bij Hors Chateau waar we al eerder waren, onder andere een prachtig project uitgevoerd, een combinatie van restauratie, renovatie en nieuwbouw rond een binnenplaats ‘Place Tikal’ tussen de Rue Brasseurs en Hors Chateau. De huizen van Hors Chateua heeft hij gewetensvol in Maaslandse stijl gerestaureerd en in de Rue Brasseurs een sobere rij nieuwe woningen neergezet. De binnenplaats tenslotte heeft hij met veel fantasie en een geheel nieuwe stijl uitgevoerd. De strakke stijl van hem combineert bijzonder goed  met de oude Maaslandse gevels die hij, waar mogelijk, heeft behouden.

 

 

Panoramisch zicht vanaf de Citadel

 

Luik, de vermaarde kunststad, heeft ook verborgen hoekjes...

 

“ Duik in de coulissen van de stad achter het gordijn van aaneengesloten gevels, loop door een doolhof van binnenplaatsen, trappen en steegjes en bereik daarna het daglicht om in de stilte van de terrassen van dichtbij naar de contouren van de daken van de stad te kijken...

Een favoriet plekje voor de toerist die op zoek is naar rust en groen, in  het hartje van de stad!"

 

aldus een brochure over Luik

 

 

En…er is nóg veel meer te zien en te beleven in Luik. Zo kunt u aan de hand van 5 bewegwijzerde paden Luik op drie verschillende manieren gaan verkennen. Niet onverstandig dus om, voordat u gaat ‘dwalen door Luik’, eerst eens even bij een van de twee toeristenkantoren binnen te lopen. Meer inlichtingen bij: de Dienst voor het Toerisme, Féronstrée 92  4000 Luik, geopend van ma tot vrij van 9 -17 uur, tel. 0032 4 2219221, fax: 0032 4 2219222 of  bij het Huis van het Toerisme, Place St-Lambert, 35 – 4000 Luik, alle dagen van 9.30 – 17.30 uur, tel. 0032 4 237 92 92, fax: 0032 4 237 92 93.